Leser litt om astma

2012 oktober

Da har jeg fått en del info både av leger og på nettet om astma. Å dette som kommer under her er da mine tanker og meninger utifra det jeg nå har lært. En ubehandlet astma kan visst gi deg en voldsom utmattelse (FATIGUE) å veldig typisk for en ikke godt nok behandlet astma sa legen var slik tørr hoste som jeg har som gjerne blir forverret ved fysisk aktivitet og da resulterer i mere og mere utmattelse ettersom tiden går å sykdommen ikke blir tilfredstilt behandlet. Ved en kraftig utmattelse kommer man da inn i en ond sirkel å en farlig sirkel med mange ubehagelige symptomer akkurat slik som ved da en ME diagnose. Å jeg har ikke tenkt spesielt på at fordi jeg har pollenalergi om sommeren kan man da utvikle astma også. Jeg har jo en kjent ulcerøs kollit som også tapper meg for energi i lange perioder når jeg er veldig dårlig av sykdommen. Å nå de siste to årene etter infeksjonen i reservoaret mitt har jeg da aldri kommet meg på beina å fungert i hverdagen hjemme engang. Å det har kommet på flere og flere symptomer som passer til en me diagnose. Men så var det en lege som ville sjekke mere på pusteprøver fordi jeg hadde denne hosten som ble forverret ved fysisk aktivitet. Så selv om jeg da fyller disse me kriteriene ville de ta mere tester for astma først å selv om jeg fremdeles må ta mye hensyn virker det som astma medisinene har gjort veien frem litt enklere, føler meg litt bedre nå om dagen selv om jeg må stoppe å hvile fordi jeg blir forvirret/svimmel spesielt når jeg står foreksempel stille å lager mat. Jeg har også tatt astma medisin på senga før jeg står opp å da går det faktisk litt lettere å få seg en dusj uten at man blir liggende på sofaen hele dagen etterpå. Å imovane som gjør at søvn kvaliteten også blir bedre nå selv om jeg fortsatt bruker lang tid på å roe meg å sovne å kan våkne på natten har jg mere sammenhengende søvn å det hjelper også. Jeg har også hatt mindre vondt i hodet de siste dagene som da også tapper en for krefter så det kan jo ha en sammenheng med astma medisin.  Blir veldig spennende å se på den utredningen for astma hva de kommer frem til. De har vært utrolig flinke på sykehuset å virkelig tatt meg på alvor å ikke bare sendt meg hjem igjen å det er jeg veldig glad for. Å som de sier uansett astma grad så skal man følges opp å få medisiner som gjør at du kan henge med i hverdagen, siden en ubehandlet astma kan gjøre at man blir liggende meste parten av dagen å fungerer veldig dårlig både fysisk og psykisk.  

Fakta om astma

Dato publisert: 10.01.2006 Sist oppdatert: 08.05.2012nb

Nyttig å vite om astma - NAAFs faktaark

Hva er astma?

Astma er en kronisk betennelses- eller irritasjonstilstandstilstand i luftveiene. Dette gir en overfølsomhet i luftveiene som kan føre til gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tung pust eller surkling, særlig om natten eller tidlig morgen. Mellom episoder med forverring kan pusten være normal.

Hvorfor blir man tett?

Astmaanfall utløses av en eller flere av følgende faktorer: allergifremkallende stoffer som pollen, muggsopp og hustøvmidd, tobakksrøk, støv, forurensing, tåke, kulde, ulike gasser, sterke lukter, stress, medisiner, fysisk aktivitet, virusinfeksjoner og noen medikamenter.

Hva skjer i luftveiene?

Det er særlig tre faktorer som hver for seg forårsaker anfall;

 • Krampe i muskulaturen rundt luftveiene.
 • Irritasjon/betennelse (inflammasjon) i slimhinnene i luftveiene som ikke er forårsaket av infeksjon. Betennelsen fører til hevelse i slimhinne, luftveiene blir forsnevret, trangere og det blir tyngre å puste.
 • Slimopphopning i luftveiene.

Behandling av astma

Målsettingen med astmabehandlingen etter internasjonale retningslinjer(GINA)er:

 • Best mulig kontroll over daglige og nattlige plager
 • Minst mulig bruk av anfallsmedisin
 • Ingen begrensninger i de daglige aktiviteter
 • Tilnærmet normal lungefunksjon
 • Unngå alvorlige astmaanfall

Det viktigste prinsippet er en individuelt tilpasset astmabehandling som gir færrest mulige plager og begrensninger i hverdagen. Alle bør ha en egenbehandlingsplan fra sin lege, som beskriver hvilke medisiner som skal ta tas, hvor ofte og hvordan man kan endre medisineringen i perioder hvor astmaen endrer seg.

 • Anfallsmedisin(korttidsvirkende beta2-agonist). Brukes når man blir tett og tungpustet. Virker i løpet av 1-5 minutter. Har effekt i 2-4 timer.
 • Anfallsforebyggende medisin (langtidsvirkende beta2-agonist).Virkningen varer i minst 12 timer.
 • Forebyggende astmamedisin. Kortison til inhalasjon tas daglig. Kortison gitt på denne måten, har ikke de uønskede bivirkningene som forbindes med kortison i tablettform.
 • Andre forebyggende astmamedisiner. Leukotrienantagonist finnes som tabletter eller granulat og tas en gang i døgnet. Den brukes også ved høysnue(allergisk rhinitt).Teofyllinpreparater finnes som tabletter.
 • Kombinasjonspreparater er en blanding av forebyggende og anfallsforebyggende medisin i en enkelt inhalator.
 • For den som har alvorlig astma kan det være nødvendig å bruke kortison i tablettform. Dette gis i form av kurer over 2- 4 uker eller en sjelden gang som vedlikeholdsbehandling ved særlig alvorlig astma. Slik behandling har en kraftig virkning på betennelsen i luftveiene.

Astmakontrolltest

Tidligere har det vært vanlig å klassifisere astma etter alvorlighetsgrad(f. eks mild, moderat og alvorlig astma). Siden klassifikasjonen av astmasykdommens alvorlighetsgrad også omfatter hvordan sykdommen reagerer på behandling, samt at alvorlighetsgraden heller ikke er en stabil faktor, har denne klassifiseringen av astma blitt komplisert og dermed lite anvendt.

Full kontroll, god kontroll eller ikke-kontroll av sin astma

De siste årene har bruk av astmakontrolltest fått stor anvendelse. Ved å stille noen få enkle spørsmål får man god oversikt over hvor godt kontrollert tilstanden er. Testene (barn 4-11 år og voksne) kan tas her: www.astmakontrolltest.com

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tornerose

Tornerose

44, Tinn

En energisk dame, med mye livsgnist og viljestyrke. Men ulcerøs kollit og mange mage tarm operasjoner gir livet mange utfordringer. Kroppen blir sliten av år med mye sykdom. Å har pådratt meg en Me diagnose på toppen av alt. Å hodet vil mer enn kroppen orker,

Kategorier

Arkiv

hits