Kost og ernæring ved inflammatorisk tarmsykdom

 

Første gang publisert april 2011

Mye er utprøvet i forhold til kosthold og betennelse i mage tarm regionen. Og sykehusene har litt forskjellige syn på hva som er ideelt i forhold til denne problematikken, men en ting har flesteparten av helsepersonell stor enighet om og det er at de grunnleggende prinsippene vedrørende kosten i forhold til inflamatorisk tarmsykdom er de samme som gjelder for andre mennesker, sunn variert kost. Og litt individuelle forskjeller fra person til person, man må kjenne litt på hva man tåler og ikke og i store eller små mengder.

Ideelt sett skal da kosten bestå av en blanding av:

 - Karbohydratrike produkter poteter, pasta, ris, brød, havregryn, cornflakes

- Proteinrikeprodukter kjøtt, fisk, melk, egg, ost

- Fett en mindre mengde fett, spesielt animalsk fett .

Dette sammen med frukt, grønnsaker og væske, 

Får man tilført kroppen den energien, vitaminene og de sporstoffene som kroppen trenger for å opprettholde god helse. ( eller i mine øyne så god helse som mulig).

Sykdommer i mage-tarm kanalen påvirker fordøyelsessystemet vårt. Noen kan ha problemer med å få i seg forskjellige typer mat(næring) mens andre får økt behov for enkelte ting. 

Betenelse i tarmen kan gi store smerter og ubehag som resulterer i kvalme slik at man mister matlysten til tider, som igjen kan gi vekttap. En tarm som er betent kan også ha problemer med oppsugingsevnen til å ta opp de mengdene med vann og salter som kroppen vår trenger noe som igjen kan føre til diare og igjen mere væsketap. 

Ved mye sår i tarmen kan man tape både blod, proteiner og væske som kan føre til blodmangel. Jeg har selv opplevd dette og fått blodoverføring flere ganger for å klare å komme ovenpå igjen. Derfor er den medesinske behandlingen så viktig for å kunne bekjempe og ro ned denne typen betenelse. I dårlige perioder med liten apetitt kan man tilføre ekstra næringsrike protein drikker og karbohydratrike væsker som gir litt ekstra energi og prøve å spise små men flere måltider om dagen. Men slike ekstra næringsrike kilder bør helt være et supplement til kosten og ikke erstatte maten vår. 

Jeg selv har veldig god erfaring med næringsdrikker både hjemmelagde og de på resept. Jeg drikker næringsdrikker hver dag for å styrke kroppen og holde vekten oppe, når jeg ikke tilføyer dette går vekten min veldig ofte ned igjen. Og jeg føler meg mye trøttere. Mine erfaringer er også at mye sukker ikke er så heldig i forhold til betenelsen og at sukker gir mere diare. Så jeg spier mye mindre sukker enn før.

Jeg er også veldig forsiktig med hvetemel føler det er mere tungt fordøyelig enn glutenfritt mel og speltmel. Spelt er jo et mere næringsrikt mel også enn vanlig hvetemel. Føler selv også at jeg får mere diare av for mye hvete og vondt i magen så jeg bytter på litt med litt forskjellig men holder meg til mest spelt og glutenfritt men dette er mine egne vurderinger og erfaringer i forhold til meg selv. Som sagt før i bloggen så blir også b vitaminet tatt opp i tykktarmen så jeg selv tar ekstra tilskudd med b vitamin før fikk jeg det på resept i tablettform men nå prøver jeg injeksjoner istedenfor siden opptaket er litt for dårlig i tarmen er det lettere å ta det opp via injeksjoner syns jeg.

jeg føler også selv at det er veldig forskjell på hvilke matvarer man spiser at det blir lit individuelt hva man tåler og at det er forskjell fra dag til dag. Noen ganger reagerer jeg fortere enn ande ganger. Og spesielt tungtfordøyelig mat gir fort vondt i magen eller stopper opp føler jeg. Lett fordøyelig mat og mere kokt enn stekt mat og mye fisk. Ikke for mye fet mat for min del da får jeg vondt og flyr oftere på do. Lite gotteri og kaker fordi det setter veldig fart på systemet føler jeg selv. Jeg for min del må spise lite og ofte siden jeg fort får veldig vondt i magen hvis jeg spier meg mett. Og jeg tygger maten veldig godt slik at den blir lettere å suge opp og ikke setter seg fast.  Jeg drikker også en del farris blandet med eplejuice for å få både væske, mineraler og salter. Jeg føler også at det er lurt å fordele drikke utover dagen drikker jeg for fort får jeg oftest en klyster lignende effekt, men viktig å drikke nok væske siden væske tapet er større uten tykktarm. Jeg drikker også sjeldent brus siden kulsyren gir meg vondt i magen, men kan kose meg med et lite glass på lørdag hvis jeg rører ut kulsyren.

'Fikk også et tips av en ernæringsfysiolog at rapsolje og linfrøolje er lurt å erstatte annet fett med i matlagingen og at omega tre i høye doser kan ha anti-inflammatorisk effekt, det vil si dempe betenelsen.

Selv har jeg erfart at magen er roligere på nettene hvis jeg spiser et litt sent måltid foreksempel med havregrøt som binder magen eller et par fine knekkebrød. Jeg for min del bruker også imodium på blå resept som virker stoppende, den forlenger passasjetiden gjennom tynntarmen slik at opptak av næringsstoffer og væske øker og tapet av elektrolytter reduseres. 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Natalia

21.08.2011 kl.12:44

Hei! Jeg har lenge vært plaget med magesmerter i over 6 mnd, dro ikke til lege før april i vår. Ble sendt hjem pga lav crp. For en uke siden dro jeg til legen, blodprøvene viste stor betennelse i kroppen og ble sendt til sykehus. Legene har funnet ut at jeg har betennelse i overgangen fra tynntarm-tykktarm. Etter undersøkelsen med koloskopi, hvor tarmen min måtte tømmes først....ble jeg servert den svære koteletten med fløtegratinerte poteter...til lunch har jeg fått all slags mulig frukt (noe jeg har hørt man ikke burde spise så mye av) og masse annet. Jeg synes det er veldig vanskelig å vite hva jeg skal spise og ikke, så tusen takk for dette blogginnlegget! Får mer av dette enn hva sykepleierne sier. Og lykke til videre med sykdommen, det er noe dritt.

Tornerose

03.09.2011 kl.12:14

Natalia:Hei ja det er ikke lett å få noe veiledning på sykehusene eller av legene så mye må man føle seg frem på selv. Og det kan også være litt opp og ned hvor mye man tåler å spise i forhold til om man er i en god eller dårlig periode syns jeg. Kjempe fint å høre at noen kan ha litt nytte av bloggingen min det var derfor jeg startet denne bloggen også :) trist å høre at du har vært så uheldig å få noe slikt du også. Håper du får god hjelp nå fra begynnelsen av slik at du får slått det hardt ned med en gang. Lykke til videre du også :) hadde vært koselig å få høre hvordan det går med deg innimellom

Skriv en ny kommentar

Tornerose

Tornerose

44, Tinn

En energisk dame, med mye livsgnist og viljestyrke. Men ulcerøs kollit og mange mage tarm operasjoner gir livet mange utfordringer. Kroppen blir sliten av år med mye sykdom. Å har pådratt meg en Me diagnose på toppen av alt. Å hodet vil mer enn kroppen orker,

Kategorier

Arkiv

hits