Info om turen til rikshospitalet i går pga ulcerøs kollit

mai 2012

 

Når jeg var til colon scopi i Skien for litt siden å jeg hadde oppblussing av betennelse i bekken reservoaret ble jeg søkt til Rikshospitalet for oppfølging fordi jeg har hatt mye trøbbel med sykdom/ betennelser i reservoaret mitt de siste årene.

Jeg fikk gode råd både fra lege og ernæringsfysiolog og de skulle sjekke blodprøver og journalen min bakover i tid å kartlegge hva vi må jobbe mere med for å få et tilfreds resultat etter alle operasjoner og medisineringer. Ernæringsfysiologen har fortløpende kontakt med leger/ spesialister på ulcerøs kolitt og chrons for å få til et godt samarbeide sammen med meg som pasient så dette høres veldig fint ut syns jeg.

Vi gikk igjennom kosholdet mitt nå i dag å det virket ganske bra syns dem der inne, siden tarmene ikke har så lett for å jobbe å fungere som de skal så er det lurt å spise mat som ikke er så feit siden maten da blir tyngre å fordøye å all maten sklir rett igjennom så blir det dårlig næringsopptak. Tenke litt på å bruke litt oljer istedenfor smør(margarin) som inneholder mye mettet fett som regel. Og veldig lurt å spise litt magre produkter av ost å pålegg slik som lettere gulost og mager leverpostei osv. både i forhold til tarmen og iforhold til at galle blæren er fjernet. Og gjerne drikke et glass med biola om dagen siden biola er syrnet med aktive bakterie kulturer som forsterker den naturlige floraen i magen av gode bakterier. 

Men siden jeg sliter veldig med lite energi å går ned i vekt hvis jeg ikke drikker næringsdrikker hver da så blir det et spørsmål i forhold til hva som gjør at jeg mister så mye væske å flyr mye på do på ettermiddagen/ kvelden/ natten selv når ulcerøs kolliten er i en rolig fase. 

Ernæringsfysiologen og legen tror at reservoaret(posen inni meg) blir uroet og det blusser opp betennelse igjen fordi fordøyelsen er veldig urolig hele tiden å det stadig skal noe igjennom systemet. Så for å roe ned litt skal jeg nå prøve en ukes tid å ikke drikke en time før måltider og ikke drikke under måltidet heller legge på litt salat blad eller agurk og slike ting for å få litt væske under måltidet så det ikke blir så trått å tygge maten godt. Og så skal jeg da vente en til to timer etter måltidet med å drikke siden da vil maten bruke lengre tid igjennom fordøyelsen å næringsopptaket bli bedre. Ofte blir magen/ tarmen mere urolig når man tilfører væske under måltidet sa de der inne så nå skal jeg prøve dette. 

Og da håper legen også på at når jeg drikker et stort glass drikke å så roer ned systemet til mat igjen så blir magen roligere, å det kan jeg tro siden jeg ofte merker når jeg har drukket noe at det rommler i magen å blir mye aktivitet der nede, men jeg har jo da trodd at det var pga. maten jeg har spist. Jeg har prøvd i dag å gjøre slik som dem sa å det funker faktisk magen bobbler ikke så mye i dag som den pleier så det gjenstår å se over tid. Hun skulle ringe meg etter en uke å høre om jeg merket noe forskjell. Og ikke minst når man har lite energi å man stadig tilfører kroppen mat og kanskje drikker jevnt hele dagen så bruker kroppen energi på å fordøye det man putter i seg å bruker krefter hele tiden å man får da ikke til å fylle opp reserve lageret med energi. 

Men som legen også sa så tror hun også at betennelsen i reservoaret kan roe seg ned når man da spiser regelmessig og drikker det man skal på kort tid innimellom å fordøyelsen og kroppen får mere ro og hvile. For det er klart at slimhinnene i reservoaret blir irriterte å den betennelsen jeg har igjen i de få millimeterene med slimhinne i overgangen til anal åpningen blir også stadig irritert når det kommer noe igjennom systemet og man blir flygende på do for mange ganger. Så dette virker veldig lovende skal ihvertfall gi det en sjanse så får jeg heller ta en ny vurdering iforhold til operasjon hvis vi ikke får kontroll på reservoaret.

Så var det i forhold til fiber som hun sa så spiser vi mennesker fiber fordi den feier tykktarmen rein for avfallstoffer å holder tarmen frisk, men som hun sa så har jo ikke jeg tykktarm så dette blir da ikke så viktig for meg som for friske mennesker. Hun syns heller jeg skulle tenke litt på å spise noe med mye energi i og tenke på næringsinnholdet i maten. Og at rå frukt og grønnsaker kan være litt tungt å fordøye heller spise litt kokte greønnsaker. Å ikke store mengder med sitrus juice siden det lett blir for sterkt. 

Man kan heller koke litt tynn havregrøt som hun sa siden den har seige fibre som er lettere å få igjennom tarmsystemet i forhold til annet fiber. Hvis man syns havregrøten er grå å kjedelig kan man ha enten nøtter eller litt friskt eple eller jordbær etc. 

Havregrøt til 8 posjoner

1 liter melk
1 liter vann
8 dl havregryn, lettkokte
1,5 ts salt (gjerne Santa Maria Rock salt)
 
Næringsinnhold for 100 gram
Kcal 80,41 Kcal
Protein 2,93 gram
Fett 2,47 gram
Karbohydrater 10,64 gram

Så er det jo det med mat som virker stoppende i forhold til da diare problemer og antall dobesøk om dagen/natten slik som da:

ris, spaghetti,bananer,revne epler,fisk og lyst kjøtt. Ungå fett,sukker,melk og frukt juice spesielt sitrus frukter som blir sterkt.

Alkohol,sukker og søte produkter i store mengder, tørket frukt, pære, plommer, hermetisk frukt,frukt juice særlig rein sterk sitrus frukt syns jeg selv kan froverre diare problemene.

Jeg føler selv at jeg får mere problemer av hvetemel enn hvis jeg holder meg til glutenfritt mel eller spelt mel å spelt mel var lettere å førsøye som hun sa.

Men som de sa til meg så var det absolutt viktigeste å ikke drikke rett før, under og etter et måltid så det skal jeg prøve nå en ukes tid til dem ringer meg for å høre hvordan det går i forhold til å klare å holde på maten lengre å roe ned betennelsen i reservoaret.

Men kosthold slik generelt blir jo et variert og godt sammensatt kosthold å føle seg frem litt iforhold til om man kan merke selv hva man bør unngå i dårlige perioder. Jeg selv tåler ikke noe særlig vanlig ku melk så jeg har da gått over til soya melk som også er rik på b vitaminer som jeg trenger mye av siden kroppen min blir gradvis tappet for det i perioder. Nå skal jeg også få injeksjon hver 2 mnd. med b vitamin siden b vitaminet taes stort sett opp i tykktarmen og nedre del av tynntarmen som jeg da ikke har så dettte kan jo også hjelpe en del på energitapet mitt vil jeg tro.

5 kommentarer

Gilbert.

04.05.2012 kl.20:34

Håper du får reservoaret ditt under kontroll. Tror nok at dette ligger litt utenfor ernæringsfysiologene sitt felt, er nok ikke så enkelt som de tror....men skal krysse fingrene for deg twice jeg.

Tornerose

04.05.2012 kl.20:38

Gilbert.: Har litt tro på at det ihvertfall kan hjelpe litt ernæringsfysiologen på riksen har litt erfaring i forhold til uc og kosthold i forhold til væsketap og energi tap pga diare. Og legen der mente også at jeg kunne tirre betennelsen i reservoaret mye mere når det stadig ble tilført enten mat eller drikke. Så jeg får prøve det de tro kan hjelpe så får vi se etter hvert om resultatet blir litt bedre enn det har vært ihvertfall. Kanskje kan jeg ihvertfall minisere antall do besøk i løpet av et døgn tvi tvi

Robert

04.05.2012 kl.23:17

Interessant lesing :)

Tornerose

06.05.2012 kl.19:24

Robert: tusen takk for det Robert prøver å skrive uten å pynte på tingene så det kanskje kan kjennes igjen og hjelpe andre i samme båt

Tornerose

07.05.2012 kl.21:14

Robert: takk for det Robert ;)

Skriv en ny kommentar

Tornerose

Tornerose

44, Tinn

En energisk dame, med mye livsgnist og viljestyrke. Men ulcerøs kollit og mange mage tarm operasjoner gir livet mange utfordringer. Kroppen blir sliten av år med mye sykdom. Å har pådratt meg en Me diagnose på toppen av alt. Å hodet vil mer enn kroppen orker,

Kategorier

Arkiv

hits