Slik ble resultatet av ulcerøs colitt i mange år. Godt jeg lever i 2011 :)

Denne operasjonen har jeg vært igjennom, tre operasjoner til sammen før jeg var ferdig, men ble jeg frisk av uc nei den henger ved likevel. Men de som leser denne lenken får nok en forståelse for hvorfor jeg ikke tørr å presse kroppen min mere nå og måtte ta det tunge valget å kaste inn håndkleet for denne gangen.

http://nhi.no/sykdommer/mage-tarm/inflammatorisk-tarmsykdom/fulminant-kolitt-6122.html

 

Fulminant kolitt

  • Publisert: 07.05.2002
  • Sist revidert: 07.05.2002
  • Sist endret: 19.10.2009

Hva er fulminant kolitt?

Colon - oversiktsbildeZoom

Fulminant kolitt er en alvorlig betennelse i store deler av eller i hele tykktarmen. Betennelsen som gjerne starter i tarmens slimhinne, brer seg innover til tarmens muskellag og kan senere bre seg til utsiden av tarmen. I en slik situasjon blir tarmen mindre bevegelig, den vil begynne å utvide seg og det medfører en betydelig fare for at tarmen sprekker (perforasjon) og/eller at det skilles ut giftige stoffer i kroppen (toksisk megakolon). Fulminant kolitt er en livstruende tilstand.

Hva er årsaken til fulminant kolitt?

Den vanligste årsaken til fulminant kolitt er ulcerøs kolitt. Men tilstanden kan også skyldes Crohns sykdomantibiotika-utløst kolitt og infeksjoner med ulike typer bakterier. Ved ulcerøs kolitt kan forverringen utløses av en røntgenundersøkelse av tykktarmen med kontrast, eller koloskopi utført i en alvorlig fase, eller ved infeksjoner eller bruk av medikamenter (NSAID's, antibiotika).

Symptomer og tegn

Det mest typiske trekket ved tilstanden er hyppige tømminger av blodig diaré. Mer enn 6 tømminger per dag. Plagene gir deg besvær både dag og natt. Du har feber og allmenntilstanden din blir dårligere. Etter hvert vil det foreligge inntørring, blodprosenten går ned og du ser bleik ut. Pulsen er rask.

Undersøkelser

For å bedømme alvorlighetsgraden blir det tatt en rekke blodprøver. Man vil også ta såkalte blodkulturer for å se om det er bakterier i blodet ditt. Avføringen vil bli grundig undersøkt for å se om det foreligger infeksjon med bakterier eller parasitter. Røntgen av bukhulen kan gi viktig informasjon om tarmens tilstand. Med stor forsiktighet vil man prøve å titte inn i tarmen din (rektoskopi eller sigmoidoskopi). Ultralyd kan også være til nytte.

Overvåkning

 

Siden tilstanden er alvorlig, vil du bli nøye observert og overvåket. Indremedisinere og kirurger samarbeider tett, fordi tilstanden kan bli så kritisk at du må opereres. Jevnlig vil man følge puls, blodtrykk, temperatur, antall avføringer og væskebalansen (inntørring?). Blodprøver tas daglig, og det kan også bli aktuelt å ta røntgenbilde av buken daglig.

Behandling

Hvis du er kommet tidlig til behandling, vil man prøve medisinsk behandling først. Den vil bestå i tilførsel av væske direkte i blodet, og det vil som regel være nødvendig med blodoverføring. Ofte blir det gitt kortison og medisiner som skal forhindre dannelse av blodpropp. Bedrer tilstanden seg, vil man trappe ned intensiteten i behandlingen. Hvis tilstanden din derimot ikke bedrer seg i løpet av få dager, kan det bli aktuelt med operasjon.

Operasjon vil bli gjort dersom det er fare for at tarmen vil sprekke (eller har sprukket), ved kraftige blødninger og ved manglende virkning av den medisinske behandlingen. Som regel vil operasjonen medføre at man fjerner det meste av tykktarmen din og legger ut nedre del av tynntarmen (ileum) gjennom huden (ileostomi) for en periode. Endetarmen lukkes i sin øvre del. Etter ca. 3 måneder vil man operere på nytt og skjøte sammen tynntarmen og endetarmen (ileorektal anastomose). Dermed kan du igjen tømme tarmen på vanlig måte, og du slipper å bruke pose (stomi). I noen tilfeller er imidlertid sykdomsbildet så alvorlig at man også må fjerne endetarmen i forbindelse med den akutte operasjonen.

Etterkontroll

Etter utskrivelsen fra sykehuset må du komme tilbake til kontroller. Når du er ferdigbehandlet, vil du som regel få beskjed om å møte til kontroll etter 1 og 12 måneder. Dersom det er gjort et midlertidig inngrep der man har lagt ut tarmen din (ileostomi), skal du først kontrolleres etter 1 måned. Deretter kommer du til en ny kontroll etter 2-3 måneder. Hvis tilstanden har roet seg, vil du få avtalt tidspunkt for operasjon der tarmen opereres inn. Hvis du ikke er bra enda, må du behandles med medisiner i 2-3 uker før man kan reoperere 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Tornerose

Tornerose

44, Tinn

En energisk dame, med mye livsgnist og viljestyrke. Men ulcerøs kollit og mange mage tarm operasjoner gir livet mange utfordringer. Kroppen blir sliten av år med mye sykdom. Å har pådratt meg en Me diagnose på toppen av alt. Å hodet vil mer enn kroppen orker,

Kategorier

Arkiv

hits